thesis.page.titleprefix
THE EFFECT OF PHELLINUS TORULOSUS MUSHROOM EXTRACT ON ANTIOXIDANT ENZYMES

Date

2017-01-07

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

In order to prevent free radical damages there has been an increasing interest in finding natural sources which can play as antioxidant. Even though several studies were done on mushrooms, Phellinus torulosus was not examined in details. In this study, the free radical scavenging capacity of the total phenolic and flavonoid contents of Phellinus torulosus mushroom extract was evaluated by DPPH and the antioxidant property was tested by catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione- S-transferase (GST). In this study, four different mushroom extracts have been prepared using cold water, hot water, methanol, and ethanol. As ethanol extract resulted in the highest contents of total phenolic and flavonoid (as 625.125 µg/ml and 463.5 µg/ml respectively), the ethanol extract was used in the following steps for determining the radical scavenging capacity and antioxidant property of the mushroom. The free radical scavenging capacity of Phellinus torulosus ethanol extract was examined by using DPPH free radical. In this experiment by using quercetin and gallic acid as standards, DPPH radical scavenging capacity of mushroom extract was observed and IC50 value was calculated as 0.04353 g/l. The antioxidant property of Phellinus torulosus ethanol extract was determined by observing its effect on GST. The result showed that the mushroom extract inhibited the activities of GST about 60%. The effect of ethanol extract of Phellinus torulosus on GST was shown with IC50 calculated in the range of 0.1609 to 0.9076 g/l. Again in the same experiment Phellinus torulosus ethanol extract was found to have no effect on CAT and SOD enzymes with less than 15% inhibition for both enzymes.

Description

PHELLINUS TORULOSUS MANTAR ÖZÜTÜNÜN ANTİOKSIDAN ENZİMLER ÜZERİNDE ETKİSİ
ÖZ: Serbest radikaların zararlarını engellemek amacı ile Antioksidan olarak önemli rol oynayan doğal kaynakları bulmak için son zamanlarda artan bir ilgi oluşmuştur. Her ne kadar literatürde mantarlarla ilgili çalışmalar yapılmışsa da, Phellinus torulous detaylı olarak incelenmemiştir. Bu çalışmada Phellinus torulous mantar özütünün, toplam fenol ve flavonoid içerikleri, serbest radikal süpürücü etkinliği DPPH serbest radikalı ile test edilirken, antioksidan özelliği, Katalaz (KAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve Glutathione-s-transferaz (GST) enzimleri ile test edilmiştir. Bu çalışma da, soğuk su, sıcak su, metanol ve etanol kullanarak dört farklı mantar özütü hazırlanmıştır. Etanol özütü en yüksek toplam fenol ve flavonoid içeriği sahip olmasından dolayı (sırasıyla 625.125 µg/ml, 463.5 µg/ml) mantara ait radikal süpürücü etki ve antioksidan özellik tespiti aşamalarında etanol özütü kullanılmıştır. Phellinus torulosus mantarının etanol özütünün radikal süpürücü etkisi DPPH serbest radikali kullanarak test edilmiştir. Gallic acid ve quercetin standartları kullanarak yapılan bu çalışmada mantar özütünün radikal süpürücü etkinliği tespit edilmiş ve bunun için IC50 değeri 0,04352 g/l olarak hesaplanmıştır. Phellinus torulosus mantarının etanol özütünün antioksidan özelliğini, GST enzimi üzerine etkisinin çalışılması ile gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki mantarın özütü enzim aktivitesini %60 oranında inhibe etmiştir. Phellinus torulosus mantarının etanol özütünün GST enzimi üzerine etkisi için IC50 değeri 0,1609 - 0,9076 g/l aralığında hesaplanmıştır. Yine bu çalışma Phellinus torulosus mantarı etanol özütünün KAT ve SOD enzimleri üzerinde etkinliğini olmadığı her iki enzim için %15 den az inhibasyon sonucunda bağlı olarak gösterilmiştir.

Keywords

chemical engineering

Citation