thesis.page.titleprefix ANTIOXIDANT POTENTIAL ANALYSIS OF COLUMN CHROMATOGRAPHIC FRACTIONS OF EUPHORBIA PLANT EXTRACT
Date
2022-02-25
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
The aim of this study was to assess quantity determination of Polyphenols
(Total phenolic content; TPC, Total flavonoid content; TFC) and evaluate
antioxidant potential of Euphorbia macroclada Boiss. leaves extract followed by
their effect on antioxidant enzymes; Superoxide dismutase (SOD), Glutathione-S transferase (GST) and Catalase (CAT).
The methanolic leaves extract of the E.macroclada was separated with ethyl
acetate, n-hexane with a volume ratio of 1:10 into four fractions by using Column
Chromatography (CC) technique. Folin-Ciocalteu’s and Aluminium chloride
colorimetric method was used to analyse TPC and TFC, respectively while the
antioxidant activities of column fractions were analysed by DPPH free radical
scavenging assay. The inhibitory effects of E.macroclada extract were performed by
testing the column fractions of extract on the activities of various antioxidant
enzymes; SOD, GST, CAT.
The results have shown that the TPC of the plant sample and its column
fractions ranged from 43.61 to 7.26 mg/ g Gallic acid equivalent while TFC ranged
from 37.05 to 2.93 mg/ g Quercetin equivalent. The DPPH IC50 values of column
fractions of E.macroclada extract; FII, FIII and FIV were found to be 0.2541, 0.3409
and 3.42 g/l, respectively.
The enzyme assays showed that the inhibitory effects of FII, FIII and FIV on
GST enzyme activities were 92%, 98% and 78% respectively. Moreover, the
inhibitory effects of both fraction; FII, FIII on CAT enzyme were about 99% while
for FIV was just about 63%. Although all column fractions have strong inhibitory
effects (especially FII, FIII) on GST and CAT enzyme activity, no inhibitory effects
were observed on SOD.
Description
SÜTLEĞEN BİTKİ EKSTRESİNİN KOLON KROMATOGRAFİK
FRAKSİYONLARININ ANTİOKSİDAN POTANSİYEL ANALİZİ
ÖZ: Bu çalışmanın amacı, Sütleğen (Euphorbia macroclada Boiss.) yaprak özütüne ait polifenollerin (toplam fenolik içerik, toplam flavonoid içeriği) miktar tayininin değerlendirilmesi ve Sütleğen yaprak özütünün antioksidan potansiyelinin ardından Süperoksit dismutaz (SOD), Glutatyon-S-transferaz (GST) ve Katalaz (KAT) gibi antioksidan enzimler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. ekstraktının metanolik yaprakları, kolon kromatografisi tekniği kullanılarak dört fraksiyona (etil asetat, n-heksan/1:10) ayrıldı. kolon fraksiyonlarının antioksidan aktiviteleri DPPH serbest radikal süpürme testi ile analiz edilirken toplam fenolik ve toplam flavonoid içeriğini analiz etmek için Folin-Ciocalteu’s ve Alüminyum klorür kolorimetrik yöntemleri kullanıldı. Sütleğen ekstraktının oksidan önleyici etkileri, ekstraktın kolon fraksiyonlarının SOD, GST, KAT antioksidan enzimlerinin aktivitesi üzerindeki etkilerinin test edilmesiyle gerçekleştirildi. Sonuç olarak, numunenin kolon fraksiyonlarının toplam fenolik madde miktarı 43.61 ila 7.26 mg/g Galik asit eşdeğeri arasında değişirken toplam flavonoid 37.05 ila 2.93 mg/g Quercetin eşdeğeri arasında değişmektedir. DPPH IC50 değerleri, Sütleğen ekstraktı kolon fraksiyonları idi; FII, FIII ve FIV sırasıyla, 0.2541, 0.3409 ve 3.42 g/l olarak bulundu. Enzim deneyleri, FII, FIII ve FIV'nin GST enzim aktivitesi üzerindeki önleyici etkilerinin sırasıyla 92%, 98% ve 78% olduğunu gösterdi. Üstelik, FII, FIII için her iki fraksiyonun KAT enzimi üzerindeki önleyici etkileri; yaklaşık 99% iken FIV fraksiyonu için 63% olarak hesaplandı. Tüm kolon fraksiyonları GST ve KAT enzim aktivitesi üzerine iyi bir inhibitör etkisine (özellikle FII, FIII) sahip olmalarına rağmen, SOD üzerine herhangi bir inhibisyon etkisi gözlemlenmemiştir.
ÖZ: Bu çalışmanın amacı, Sütleğen (Euphorbia macroclada Boiss.) yaprak özütüne ait polifenollerin (toplam fenolik içerik, toplam flavonoid içeriği) miktar tayininin değerlendirilmesi ve Sütleğen yaprak özütünün antioksidan potansiyelinin ardından Süperoksit dismutaz (SOD), Glutatyon-S-transferaz (GST) ve Katalaz (KAT) gibi antioksidan enzimler üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesidir. ekstraktının metanolik yaprakları, kolon kromatografisi tekniği kullanılarak dört fraksiyona (etil asetat, n-heksan/1:10) ayrıldı. kolon fraksiyonlarının antioksidan aktiviteleri DPPH serbest radikal süpürme testi ile analiz edilirken toplam fenolik ve toplam flavonoid içeriğini analiz etmek için Folin-Ciocalteu’s ve Alüminyum klorür kolorimetrik yöntemleri kullanıldı. Sütleğen ekstraktının oksidan önleyici etkileri, ekstraktın kolon fraksiyonlarının SOD, GST, KAT antioksidan enzimlerinin aktivitesi üzerindeki etkilerinin test edilmesiyle gerçekleştirildi. Sonuç olarak, numunenin kolon fraksiyonlarının toplam fenolik madde miktarı 43.61 ila 7.26 mg/g Galik asit eşdeğeri arasında değişirken toplam flavonoid 37.05 ila 2.93 mg/g Quercetin eşdeğeri arasında değişmektedir. DPPH IC50 değerleri, Sütleğen ekstraktı kolon fraksiyonları idi; FII, FIII ve FIV sırasıyla, 0.2541, 0.3409 ve 3.42 g/l olarak bulundu. Enzim deneyleri, FII, FIII ve FIV'nin GST enzim aktivitesi üzerindeki önleyici etkilerinin sırasıyla 92%, 98% ve 78% olduğunu gösterdi. Üstelik, FII, FIII için her iki fraksiyonun KAT enzimi üzerindeki önleyici etkileri; yaklaşık 99% iken FIV fraksiyonu için 63% olarak hesaplandı. Tüm kolon fraksiyonları GST ve KAT enzim aktivitesi üzerine iyi bir inhibitör etkisine (özellikle FII, FIII) sahip olmalarına rağmen, SOD üzerine herhangi bir inhibisyon etkisi gözlemlenmemiştir.
Keywords
chemical engineering